Annonce

Annonce

Store dele af den danske befolkning er hver dag i kontakt med et offentligt køkken via daginstitution, skole, arbejdsplads eller på plejehjem og hospitaler. Det giver en fantastisk mulighed for at etablere sunde og bæredygtige vaner hos fremtidens verdensborgere.

Offentlige køkkener skal være ambassadører for den grønne omstilling

KLUMME: De offentlige køkkener serverer hver dag omkring 800.000 måltider. Det ikke bare forpligter til at bidrage positivt til den grønne omstilling, det er også en fantastisk mulighed for at inspirere danskerne med smagfulde grønne måltidsoplevelser.

Af Michael Allerup Nielsen, enhedschef hos Bispebjerg Hospital

Den grønne økologiske omstilling er kompleks og rummer mange forskellige aspekter; CO2-belastning, biodiversitet, madkultur og vaner for at nævne nogle få.

Når man som privatforbruger står i supermarkedet sidst på eftermiddagen og hurtigt skal planlægge aftensmaden, kan det være svært at holde styr på den kompleksitet, som den grønne omstilling rummer. Jeg er derfor overbevist om, at de offentlige køkkener med de madprofessionelle i front spiller en helt central rolle, hvis vi skal lykkes med at gøre danskernes kost mere grøn. De offentlige køkkener skal inspirere og vise vejen – være bærer af en ny og mere bæredygtig kultur på måltidsområdet.

At sætte målrettet ind i de offentlige køkkener kan samtidig få en positiv betydning for folkesundheden blandt danskerne. Vi oplever et stigende antal overvægtige blandt både børn og unge, voksne og ældre, og vi risikerer at endnu flere vil opleve livsstilssygdomme i fremtiden.

Store dele af den danske befolkning er hver dag i kontakt med et offentligt køkken via daginstitution, skole, arbejdsplads eller på plejehjem og hospitaler. Særligt børnene i vores samfund er i berøring med de offentlige køkkener, hvor op mod 70 pct. af barnets daglige næringsbehov indtages. Det ikke bare forpligter med hensyn til at levere sunde og nærende måltider, det er også en fantastisk mulighed for at etablere sunde og bæredygtige vaner hos fremtidens verdensborgere.

Vi må ikke underkende, at politiske beslutninger er en vigtig drivfaktor for at komme i mål.

Desuden må vi ikke glemme, at de offentlige køkkener drives af offentlige midler, og jeg mener derfor også, at vi er forpligtigede til at arbejde målrettet med de politiske målsætninger, som vedtages i både stat, region og kommune.

Et målrettet arbejde i de offentlige køkkener er samtidig en mulighed for at styrke det danske erhverv og sikre flere danske arbejdspladser og gode danske råvarer af høj kvalitet. Med offentlige midler i ryggen, mener jeg om nogen, at vi i de offentlige køkkener har et ansvar for at gå i front og vise vejen for den grønne økologiske omstilling i Danmark.

For at de offentlige køkkener kan lykkes med den økologiske grønne omstilling, er det vigtigt at have flere perspektiver for øje. Vi må ikke underkende, at politiske beslutninger er en vigtig drivfaktor for at komme i mål. Politiske beslutninger sætter en konkret retning at arbejde ud fra og har samtidig en iboende tidshorisont, som kan være med til at skubbe omstillingen i gang.

Hertil kommer en målrettet indsats for at udvikle kompetencerne hos alle vores dygtige medarbejdere og kolleger. Vi står over for at skulle nytænke vores danske madkultur, vi skal bruge råvarer på nye måder, og så skal vi sikre, at vores medarbejdere ikke bliver skydeskive for den spisendes eventuelle utilfredshed med forandringen. Alt sammen noget der kræver økonomiske midler og ledelsesmæssig beslutsomhed.

Jeg tror samtidig ikke, man skal underkende, hvor meget det betyder at komme ud af køkkenet og blive inspireret. Tage på ekskursion, få en større forståelse for råvareproduktion og sammen finde en fællesskabsånd at arbejde ud fra. Det udvikler både vores medarbejderes faglighed og giver en større arbejdsglæde. 

Og så skal vi sikre, at den grønne økologiske omstilling kommer ud i alle afkroge af Danmark, og her har de offentlige køkkener jo virkelig et potentiale. De er til stede overalt i vores kongerige, i berøring med alle dele af den danske befolkning.

De offentlige køkkener er således oplagte ambassadører for den grønne økologiske omstilling – både fordi de dagligt har en stor berøringsflade med danskerne, og fordi de med deres faglighed i ryggen kan vise vejen og inspirere danskerne til flere grønne og økologiske smagsoplevelse.

Flere artikler fra samme sektion

Børn elsker dyr. Så hvad går galt?

ESSAY: Børn værdsætter dyr langt mere, end voksne gør. Deres verden er fyldt med bamser, Gurli Gris og alskens dyr, men når de vokser op, mister de forbindelsen til naturen og lærer aldrig, hvor kødet kommer fra.

06-07-2022 11 minutter Debat,   Dyrevelfærd

Folkets økologi

FORPERSONENS ORD: Den økologiske bevægelse skal have vokseværk. Det er en vision og mission, at økologien skal vokse, og derfor skal vi ud blandt folk.

06-07-2022 4 minutter Økologisk Landsforening,   Debat

Nu kan jeg endelig høste frugten af mit arbejde!

BLOG: Jeg er omsider begyndt at kunne høste de første grøntsager fra min køkkenhave. Følelsen af at spise noget, man selv har dyrket, gør det al besværet værd.

30-06-2022 3 minutter